Головна / Сад, город / Як зберегти врожай гарбузів, кабачків та динь

Як зберегти врожай гарбузів, кабачків та динь

Зібравши по осені хороший урожай, хочеться зберегти його не лише в формі солінь-варений, але і в свіжому вигляді. Особливо це стосується дієтичних продуктів, які максимально корисні відразу після приготування або при вживанні сирими.



 

Жовті та помаранчеві гарбузи можна зберігати не тільки до свіжого врожаю, але навіть два-три роки. Головне — дотримати всі правила збирання і закладення. Зрізані плоди укладіть в сухе, затишне місце, наприклад, під ліжко або шафу. Регулярно перевіряйте схрони на предмет псування коштовностей. Трохи помітили підгнилий бочок — відразу пускайте гарбузика в їжу, видаливши уражене місце і м'якоть біля нього. Остаточно стиглий гарбуз упізнають по повністю засохлій плодоніжці, твердій шкірці. Найкраще прибрати продукт, що дійшов до кондиції,  в місце, де температура піднімається вище +5 — +8 градусів. Важливо не допускати підморожування плодів — вони швидко псуються коли відтануть. І бережіть плодоніжки: пуповина що відірвалася призводить до загибелі гарбуза. Ну, а якщо при збиранні гарбуз не вдарили, а лише подряпали, то синець замазують зеленкою. Вона підсушить пошкоджене місце і захистить продукт від псування.

Скоріш за все, тонкошкірі кабачки не вдасться збереги, щоб поласувати ними і взимку.  До весни або хоча б до Нового року доживуть лише товстошкірі великі «кабани». І на їх шкірці не повинно бути ніяких пошкоджень. Через подряпини і удари плоди втрачають дорогоцінну вологу або підхоплюють зараження і починають гнити. До умов зберігання кабачки невибагливі. Підійдуть шафи, простір під ліжком, внутрішні ящики дивана — лише б було темно і сухо. Підстеліть кабачкам, що зимують,  картон і не допускайте їх зіткнення один з одним. Періодично переглядайте лежанку — чи не розпочав один з плодів гнити. А якщо помітили зогнилу плодоніжку — сміливо викидайте весь кабачок, значить, він і всередині зіпсувався. Після лютого-березня залишок кабачків потрібно швидше доїдати, поки в них не почали проростати власне насіння. Цей процес отруїть смак плоду і зробить його гірким.

Якщо пощастило вирости на ділянці кавун або диню (ну або хоча б купити на ринку зимові сорти), то можна спробувати притримати їх вживання до Нового року. Тут має вистачити не лише терпіння, але і уваги з досвідом. Вибирають на зимівлю трішки недостиглі плоди, але в жодному разі не зелені (такий фокус пройде лише з динями). Приготуйтеся контролювати температуру в сховищі (спочатку +10 — +15 градусів, а взимку — близько 4-7 вище нуля) і вологість (70-80%). Ліжко для кавунів готують з м'якої натуральної тканини або соломи, регулярно перевертають і не дають торкнутися бочком сусідів. Втім, можна випробувати і варіант обмазування кожного смугастика воском, парафіном, глиною чи алебастром. А ось дині люблять підвішування в гамаках у погребі або закопування вертикально у сухий чистий пісок. Для профілактики захворювань їх шкірку можна змастити крейдою або вапном. Краще зберігаються плоди, що не повністю покрилися малюнком-сіточкою.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *


× шість = 18

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

.