Головна / Сад, город / Як виростити цикорій салатний

Як виростити цикорій салатний

Цикорій салатний — дуже смачний і корисний овоч. Вживаючи його, можна поліпшити кровообіг, нормалізувати роботу шлунково-кишкового тракту, а також процес травлення.

 

Для вирощування цієї культури необхідно, щоб грунт містила велику кількість гумусу. Земля повинна бути пухкою, тому що коріння рослини досить довге. Свіжий гній цикорій не любить, тому в рік посадки його не вносять. Насіння висівають не раніше перших чисел червня. Посаджені в більш ранні терміни рослини можуть зацвісти, і врожаю не буде. Цикорій висівають через кожні 2-3 см, пізніше, коли з'являться сходи, їх проріджують, залишаючи відстань між рослинами близько 10 см.

Догляд за цикорієм салатним

Частих поливів цикорій не потребує. Його поливають тільки в посушливий період. Грунт розпушують, не дозволяючи утворюватися твердій кірціи на поверхні.

 

Зберігання та вигонка

Забирають коренеплоди у вересні — початку жовтня. Звільняють від великих грудок землі, але ні в якому разі не миють. Для вигонки найбільш придатні коренеплоди діаметром 2,5-5 см. Дрібні та перерослі екземпляри відбраковують — вони не утворюють товарні качани. Для зберігання обрізають листя на висоті 2,5-5 см, коренеплоди вкорочують. Зберігають коренеплоди горизонтально в ящиках з піском при температурі 0-1C.

Перед вигонкою посадковий матеріал переглядають і очищають шийку від загнилих черешків. Коренеплоди підрізають до довжини 15-18 см.

Виганяють качани в ящиках, горщиках, іншій тарі з дренажними отворами, заповненої грунтовим субстратом, компостом. Землю додають шарами, проливаючи кожен шар водою. Головку коренеплодів зазвичай не засипають, але вкривають від світла.

У домашніх умовах вигонку можна проводити в квіткових горщиках, накривши їх темними ковпаками від світла. У горщики діаметром 22 см садять по п'ять коренеплодів.

Тривалість вигонки і смакові якості качанів в значній мірі залежать від температури повітря і середовища. При температурі грунту 16-18C качани можна збирати через 17-18 днів, але в цьому випадку вони досить гіркі. При температурі 10C період вигонки збільшується, але качани виходять більш щільними, соковитими і майже без гіркоти. Вдома вигонку зручно проводити на заскленій лоджії, де неважко підтримувати таку температуру.

Коли кочанчики досягнуть 10-15 см у висоту, тобто через 3-4 тижні після початку вигонки, їх зрізують під корінь, компост поливають і знову накривають — зросте ще один урожай качанів, але вже дрібніших.

У холодильнику при температурі 0 + 2C качани зберігаються два-три тижні. При зберіганні на світлі качани будуть гірчити.

Вживання

Салатний цикорій використовується для приготування овочевих страв, прикореневі листя культурного цикорію вживають у вигляді всіляких салатів. Їх їдять окремо або з натертою морквою, яблуками, солодким перцем, лимоном і хріном. Приправа — сіль, сметана, майонез, олію, зелень петрушки або кропу.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *


вісім − = 1

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

.