Головна / Сад, город / Як правильно пасинкувати помідори в відкритому грунті та теплицях

Як правильно пасинкувати помідори в відкритому грунті та теплицях

Пасинкування помідорів — це видалення зайвих бічних пагонів з куща. Своєчасне і правильне формування стебла помідора, як у відкритому грунті, так і в теплиці, дозволить рослині спрямувати сили на плодоношення. В іншому випадку помідорний кущ наростить зайву зелену масу і не встигне сформувати плоди.

 

Чи обов'язково пасинкувати помідори

Пасинкування вважається важливим агротехнічним прийомом для томатів. У разі якщо не здійснити формування, то про щедрий врожай можна не думати.

Пасинкування помідорів проводиться для наступних цілей:

  • Поліпшення умов освітленості насаджень.
  • Посилення харчування плодів.
  • Подовження термінів плодоношення.
  • Форсування строків дозрівання.
  • Ймовірність повного дозрівання томатів на корені.

 

Основні правила пасинкування

Проводити пасинкування належить, враховуючи сорт помідора, характерні риси росту і розвитку. Але існує декілька рекомендацій, придатних для всіх без винятку сортів — індетермінантних і детермінантних, грунтових і тепличних. Тільки при виконанні цих умов пасинкування дасть результати:

  • Формування необхідно починати тільки після того, як абсолютно всі кущі зміцніють, почнуть посилено рости. Прибрати пасинки просто, коли довжина не перевищує 5 см.
  • Починати формування куща бажано вранці.
  • Продовжувати роботи по прибиранню пагонів потрібно протягом всього літнього сезону.

У разі якщо формування йде в 3 стебла, зберігаємо основний пагон і 2 нижніх пасинка, 2 стебла — зберігаємо основний пагон і нижній пасинок під 1-им суцвіттям, у 1 стебло — зберігаємо тільки головне стебло.

Яким чином визначити, скільки стебел залишити? Це кількість підкаже сорт рослини якому ви віддали перевагу.

 

Схема формування куща томата
Схема формування куща томата: а- одностеблова рослина, б- двостеблова, в- тристеблова, 1- пагон продовження, 2- головне стебло

Для отримання найбільш ранніх плодів потрібно підбирати низькорослі детермінантні сорти. На них необхідно зберігати 1 або 2 стебла. У цьому випадку помідори почнуть дозрівати на перших 3-5 кистях.

Детермінантні томати виділяються тим, що закінчують свій ріст в результаті зав'язування певного числа кистей. Детермінантні сорти поділяються на супердетермінантні — дуже ранні, зазвичай не вимагають пасинкування, і просто детермінантні, які доводиться формувати, усуваючи непотрібні пасинки. У детермінантних сортах 1 квіткова китиця утворюється після 5-7 листків, нові китиці закладаються кожні 2 листки.

Індетермінантні сорти і гібриди томатів відрізняються необмеженим зростанням головного стебла. В умовах обігріву теплиць і в теплих краях такі рослини мають всі шанси рости рік і більше, приносячи по 40-50 грон врожаю. Подібні сорти наполегливо рекомендується формувати. У них забирають усі пасинки і ведуть в єдине стебло. У індетермінантних сортів перша китиця утворюється після 9 листа, нові китиці закладаються через 3 листа.

 

Пасинкування індетермінантних сортів

Томати у теплиці формуються значно швидше, ніж у відкритому грунті. Пасинки у них виникають до того, як починає закладатися квіткова китиця. В такому випадку сили рослини витрачаються на зростання загальної маси листя і стебел, а не на плодоношення. Неодмінно потрібно проводити пасинкування протягом літнього сезону, для того щоб отримати урожай, а не одержати в результаті тільки привабливі, але абсолютно не потрібні кущі.

У високорослих сортів рекомендовано залишати єдине стебло, усуваючи всі пасинки. Залишають тільки невеликі пеньки в 1 см.

 

Пасинкування детермінантних сортів

Детермінантні сорти, як правило, формують у 2 стебла. При формуванні куща в два стебла залишають 4-8 китиць. У такому варіанті плоди обов'язково будуть не тільки численними, але і дозрілими.

 

В який період і як пасинкувати помідори

Приступати до пасинкування більшості сортів томатів слід в період цвітіння 1 квіткової китиці. Періодичність проведення робіт – не рідше 1 разу в 10 днів. Роботу треба проводити акуратно і швидко.

Найбільш поширений спосіб пасинкування помідор – обламування паростків руками. Операцію бажано проводити в рукавичках. Пасинкування зазвичай проводять вранці, саме в цей період стебла легко обламуються.

Також можна пасинкувати помідори з допомогою ножа або ножиць. Леза ріжучого інструменту повинні бути гостро заточеними.

Грамотне пасинкування помідорів дає можливість наростити не зелену масу, а отримати досить хороший і якісний урожай плодів. При цьому абсолютно всі томати будуть налитими і здоровими.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *


п'ять × = 40

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

.