Головна / Сад, город / Город на підвіконні: основні правила

Город на підвіконні: основні правила

Коли погода не радує теплом, а до перших сходів на дачі або в палісаднику далеко, цілком можна зайнятися облаштуванням грядок, не виходячи з дому. Зазвичай садівники і дачники висаджують на підвіконнях або в утеплених лоджіях лише розсаду. Між тим, це простір відмінно підходить, щоб завести вдома цілорічний міні-город.



 

Що вирощувати?

Якщо коротко, то майже все. Крім звичних видів зелені, наприклад, петрушки і кропу, можна завести «грядки» з листовим салатом, цибулею і часником, кінзою і руколою, м'ятою і шпинатом... А ще доповнити їх міні-версіями звичайних помідорів і перців, полуницею і огірками. Особливо корисний такий город тим, у кого немає дачі або присадибного господарства, зате ростуть діти. Так малюки самі зможуть зібрати урожай і дізнатися, як ростуть різні продукти, адже більшість бачить овочі вже в магазині.

Як облаштувати?

У відповідності з розмірами підвіконь або простору на тепллій лоджії виберіть широкі і не дуже глибокі контейнери. У грунт з магазину можна додати землю з дачі. Лійку і інструменти купіть «іграшкових» розмірів у відділі для квітникарів. Обов'язково повісьте над «грядками» яскраві лампи, щоб рослини отримували світло до 12-14 годин на добу. Якщо плануєте вирощувати огірки або «висячі» сорти томатів — змайструйте драбинки, за якими будуть витися пагони.

Як пророщувати?

Наповніть контейнери грунтом і добре пролийте його теплою водою. Рівномірно розподіліть по поверхні насіння і присипте тонким шаром землі, потім ще раз полийте, накрийте плівкою і поставте в темне тепле місце. Як тільки з'являться паростки, перенесіть контейнер під світло. Міні-город простий у догляді, досить поливати його, підгодовувати і підсвічувати. Коли зелень підросте до 5-7 см, можна збирати перший урожай. Зрізуючи частину листочків на рівні ґрунту, ви одночасно прорідите сходи. Коли рослини стануть вище, відмовтеся від зрізування зелені під корінь і збирайте окремі листочки і пагони. Англійці називають такий метод частковим збором врожаю cut-and-come-again, що в буквальному перекладі означає «відріж і приходь знову».

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *


− 2 = сім

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

.